Tillåtet att resa till Danmark med husbil

Covid-19 har gjort det väldigt svårt för oss att resa utanför Sverige. Alla corona-relaterade reglerna som ständigt ändras har gjort att det närmast omöjligt för oss att planera någon utlandsresa. Det är viktigt att följa dessa restriktioner. 

 

Det är trevligt att campa med husbil i Danmark. De flesta svenskar inte fått besöka Danmark denna sommar. Den 14 mars 2020 stängdes de danska gränserna. Gränserna förblev stängda fram till den 1 augusti 2020. Det var då tillåtet för hela Sverige att resa in i Danmark under vissa undantag. Resan var tvungen att bestå av minst sex bokade nätter. Den regeln har nu tagits bort. Det innebär att alla svenskar får resa inom danmark oavsett om det är några timmar eller flera dagar, inga förhandsbokningar krävs. Tänk bara på att ha med pass eller legitimation eftersom de är gränskontroll. Undvik att resa om du känner dig sjuk, har du några sjukdomssymptom kan du bli nekad att resa in. 

 

Planera din husbilsresa 

Resevillkoren till Danmark uppdateras veckovis och kan vara bra att följa om du funderar på att resa inom Danmark på husbilssemester. På danska polisens webbsida kan du läsa om villkoren. Det är även viktigt att läsa om Sveriges rekommendationer när det gäller utlandsresa. 

Just nu finns det en viktigt regel att förhålla sig till om du reser i Danmark. I kommunerna Silkeborg, Odder, Aarhus, Skanderborg, Faurskov och Horsens måste man bära munskydd när man åker kollektivt. Munskydd rekommenderas även i större butiker som till exempel köpcentrum och mataffärer. Från och med den 22:a augusti blir det plikt att bära munskydd i hela Danmark när man reser kollektivt eller med taxi. På flygplatser och i flygplan råder även munskyddsplikt. 

 

18 Aug 2020